NIET COMPETENTE BAAS voordelen – NLP School voor leidinggevenden

NIET COMPETENTE BAAS voordelen

NIET COMPETENTE BAAS voordelen

In de praktijk een niet competente baas...

Al redelijk vroeg in mijn carrière, kreeg ik voor het eerst te maken met een incompetente baas. Het duurde niet lang eer ik ontdekte dat ik niets van hem zou kunnen leren, ondanks dat van de man zelf werd gezegd dat hij top was. Hij was immers degene met veel ervaring, en bovenal was hij docent aan een gerespecteerde business university. Het was ontzettend moeilijk om aan de oppervlakte een weeffout bij hem te ontdekken. Daarom viel HR ook niets te verwijten met betrekking tot de werving en selectie van deze man.  Maar, zoals herkenbaar zal zijn voor wie ook te maken heeft gehad met een incompetente baas, het is een frustrerende en tijdrovende ervaring.

Daarom wil ik iedereen die dit heeft meegemaakt een hart onder de riem steken.

Een periode lang doe je of alles oké is want het is gevaarlijk om slimmer te zijn dan je baas. In mijn geval realiseerde ik me al vrij snel tijdens de samenwerking dat mijn baas incompetent was. Met een paar maanden hadden andere afdelingen het ook opgemerkt. Het werd mij steeds duidelijker dat iedereen die wat wilde, ook als het niet zo belangrijk was, mij benaderde in plaats van hem. Zo ontstond er langzamerhand een mismatch. Nooit was ik op een agressieve wijze bezig om voordeel uit deze situatie te halen. Ik bleef respect tonen, betrok ik mijn baas in al de dingen die op mijn pad kwamen en beschermde ik hem richting andere mensen.

Keerpunt

Net op het moment dat ik me afvroeg of ik naar de CEO zou stappen met het verzoek of ik onder leiding van iemand anders mocht werken, kwam de eerste grote kans uit mijn carrière voorbij. Ik werd benaderd door de CEO zelf. Hij vroeg me of ik een technisch onderdeel wilde implementeren dat nog niet bekend was bij zijn MT en bij een klant. Dit was een ongebruikelijk verzoek. Je zou namelijk verwachten dat de CEO mijn baas hiervoor gevraagd zou hebben, gezien zijn taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Maar nee, hij vroeg mij. Om het nog opmerkelijker te maken: de CEO vroeg me om rechtstreeks aan hem te rapporteren. Hij wilde, zoals hij dat zo mooi uitdrukte, mee-ademen met elk aspect en dan bij voorkeur op dagelijkse basis.

Het mooiste van alles was dat mijn incompetente baas deze gang van zaken niet afwees. Ik vraag me wel eens af wat er gebeurd zou zijn als hij zich er wel mee bemoeid zou hebben. Uiteindelijk brak de grote dag aan. De implementatie was een succes. Mijn baas was er ook en ik kon zien dat hij trots op mij was, of in ieder geval blij voor mij, net zoals bijvoorbeeld een leraar dat kon wanneer je op school een 10 haalde. De CEO was helemaal wild enthousiast, de klant ontzettend blij en mijn baas heeft mij nooit iets verweten: mijn dag was super! Op de weg naar huis ging er van alles door mijn hoofd. Zo kwam ik op de proppen met een rijtje VOORDELEN van een NIET COMPETENTE BAAS

Voordelen van een niet competente baas

1. Wanneer je baas steekjes laat vallen, betekent dat meer interessant werk voor jou. Dat is zowel goed als fout. Ik wist hier een goed van te maken.

2. Je hebt de positie van ‘underdog’. De schijnwerpers staan op je incompetente baas gericht en hij vangt de eerste hitte soms op. Hierdoor krijg jij meer mogelijkheid om jezelf en jouw vaardigheden optimaal in te zetten.

3. Je hebt meer direct contact met de baas van je incompetente baas. Hier hoef je zelf weinig voor te doen, dat organiseert de baas van je baas. Dit is een gunstige ontwikkeling vanuit het perspectief van promotie en interessant werk dat op je afkomt.

4. Wanneer je incompetente baas zich niet bedreigd voelt omdat jij zo goed bent, is dat fijn. Wanneer hij of zij dat gevoel wel heeft, moet je oppassen dat je niet in diskrediet wordt gebracht.

Nadelen van een niet competente baas

Helaas kleven er ook echt wel NADELEN aan een NIET COMPETENTE BAAS en ook die spookten door mijn hoofd op weg naar huis.

Allereerst is het fijn om een mentor te hebben en meestal is je baas de beste mentor. Zelf vond ik hiervoor een hoofd van een andere afdeling (niet gelieerd aan mijn baas) meer geschikt. Ik observeerde zijn gedrag, keek naar hem op en spendeerde wanneer het kon, tijd met hem. On the job leerde ik een heleboel.

Ik moest wel een mentor vinden


Ik vond ook een klant waarvan ik overtuigd was dat hij een goede mentor voor mij zou zijn. Hij inspireerde me en daagde mijn manier van denken uit. En niet onbelangrijk; hij was blij met me. Het vinden van deze twee mensen, die ik waardeerde en volgde, heeft veel voor mijn carrière gedaan.

Wat was te verwachten gebeurde

In de tussentijd gebeurde wat te verwachten was; mijn baas verdween binnen het jaar. Ik denk dat hij eieren voor zijn geld heeft gekozen ook omdat hij wist dat hij het binnen deze organisatie niet ging maken. En ik? Ik kreeg de promotieplek waar ik op hoopte! Iets wat nooit was gebeurd als ik een flink competente baas had gehad.

Oefen geduld

Dus wanneer je op dit moment een incompetente baas hebt, heb geduld. Wees niet bang. Misschien is er iets in deze frustrerende situatie dat jou wat kan opleveren. Wat op de langere termijn een positief steentje aan jouw carrière kan bijdragen. Misschien presteer je juist gemakkelijker, ontspannener of beter dan onder de leiding van een sterke, competente baas? Misschien krijg je hierdoor juist die interessante promotie omdat je beter kunt laten zien waartoe jijzelf in staat bent? Denk aan alle manieren waarop jij gebruik kunt maken van deze hachelijke situatie en haal hiermee het beste uit jezelf naar boven.

Schrijf je in voor de beroepsopleiding
NLP in Bedrijf

De NLP cursus, traning, opleiding die al meer dan 10 jaar
gewaardeerd is met een 9+

About the Author

Marijn Dane (MSc, ing.) (1969) (Dyslecticus) is oprichtster en directeur van NLP School en trainingsbureau Axis Consultancy. Daarnaast is ze co-partner van Team Talent Training, AIMS International NL B.V. en B2DNA. Marijn weet individuen en teams vanuit innerlijke kracht te inspireren, te motiveren en te bewegen naar te bereiken wensen en doelen. Haar kracht is om vanuit “vrij denken” juist getimed over te gaan naar doelgerichtheid. Om het doel te bereiken gebruikt ze een goed gevulde gereedschapskist die ze als een vakvrouw toepast bij het uitvoeren van de klus. Haar specialisme is het op een unieke wijze integreren van procesmanagement, systeemdenken en neuro-linguïstisch programmeren tot haar eigen methode. Marijn is internationaal gelicenseerd NLP-trainer en is gecertificeerd door de grondlegger van NLP, dr. Richard Bandler (USA). Zij is afgestudeerd bedrijfskundige en rondde daarnaast vele opleidingen en trainingen in de psychologie en organisatiekunde succesvol af. Kenmerkend voor Marijn zijn haar intuïtie en intelligentie die voortvloeien in overtuigingskracht. Dit weet zij handig in te zetten bij veranderingstrajecten. Als dyslecticus ziet zij snel verbanden en patronen, waardoor ze op creatieve wijze weet aan te sluiten bij verschillende leerstijlen. Haar passie is haar succesfactor: “Ik wil op een efficiënte en effectieve wijze de gevoelige snaar belichten, om vervolgens samen met de klant een harmonisch geheel te creëren”. Afgelopen jaren wist ze met een gemiddelde score van 9 op vorm en inhoud meer dan 1000 deelnemers te raken. Marijn Dane

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply:%d bloggers liken dit: