Rapport | Overeenkomsten | Taal | Toon | Tempo | Houding | Lichaamstaal

Rapport (spreek uit rapór)

Rapport (spreek uit rapór)

Waarom rapport interessant is?

Is het niet handig om bijvoorbeeld om in plaats van met 7 van 10 mensen goed te kunnen opschieten met 9 van de 10? Leidinggevenden vragen zich soms af waarom het die ene klant, leverancier of medewerker zo gemakkelijk samenwerken is en met de ander zo moeizaam. Wat maakt nu de klik? Rapport is voor sommige leidinggevenden de eerste ervaring met hoe bewust een klik te maken met de ander

Hoe werkt rapport?

Rapport werkt op 2 manieren. Het zet je eigen ego wat verder op de achtergrond, je empatisch vermogen neemt toe en tegelijkertijd voelt de ander veelal onbewust een overeenkomst.


Wat is de rapport methode

Rapport maakt aan de oppervlakte gebruik van overeenkomsten zoals voorkeurstaal, houding, ademhaling, lichaamstaal, tempo, toon, taal, oogbewegingen. In de NLP master gaan we er dieper op in.  


Rapport in de praktijk

In een vastgelopen gesprek werd ik als intermediair gevraagd om tussenbeiden te komen. Een van de partijen had bedacht dat het de beste optie was om een toenadering te doen. Hij was ook degene die me inhuurde. De andere partij werd beschreven als een onhandelbaar persoon en op de inhoud verschillenden ze enorm van mening.

Conclusie: vastgelopen sfeer 0,0

Conclusie: in elkaar vastgelopen en de sfeer was enorm verziekt. De afspraak was op de kamer van de Directeur. Ik was al binnen en ontvangen door de Directeur. Zij kwam binnen en we stonden beiden rustig op. Nadat we elkaar een hand gaven keken we elkaar een heel klein moment rustig aan. “He”, zei ze, “we hebben dezelfde laarzen aan”. Ik keek naar beneden en zag 2 paar verschillende laarzen, maar ik dacht RAPPORT en reageerde direct. “Ja, klopt.” En ik benoemde een paar overeenkomsten, de kleur, met hak etc. De Directeur stond erbij te kijken en zag dat ik de klik direct op dat moment met haar maakte door de overeenkomsten op te sommen en naast haar te gaan staan en dezelfde houding van haar aannam. De klik was er en het kwam het ogenschijnlijke moeilijke gesprek ten goede.


Zooo lachen

Nu nog moet de Directeur lachen over hoe makkelijk het voor mij was geweest om het gesprek vanaf de eerste ontmoeting te leiden.

rapport Marijn Dane NLP School

Schrijf je in voor de beroepsopleiding
NLP in Bedrijf

De NLP cursus, traning, opleiding die al meer dan 10 jaar
gewaardeerd is met een 9+

119
Days
23
Hours
59
Minutes
42
Seconds

About the Author

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: