Bewust | Onbewust | Bits | Ap Dijksterhuis | Slimme Onbewuste

Bewust en onbewust

Bewust en onbewust

Hoeveel bits? Zo weinig maar?

Hoeveel kunnen we bewust verwerken? Tijdens het lezen verwerken we ongeveer 45 bits per seconde, wat vergelijkbaar is met een vrij korte zin. Als we hardop lezen, zakt de verwerkingssnelheid naar 30 bits per seconde, en als we tellen kunnen we ongeveer 4 bits per seconde bewust verwerken.


Wat kunnen onze zintuigen dan zien, horen, voelen, proeven en ruiken en hoeveel kan het onderbewuste verwerken? Verschillende onderzoekers hebben nauwkeurig naar onze receptorcellen per zintuig gekeken, en naar het aantal hersencellen dat de zintuiglijke informatie verder verwerkt. Zij kwamen tot de volgende conclusie: 


Een mens kan ongeveer 11,2 miljoen bits per seconde verwerken. Alleen ons gezichtsvermogen kan al ongeveer 10 miljoen bits per seconde verwerken.

Marijn Dane NLP School voor leidinggevenden

Probeer eens te tellen

 Probeer maar eens voorwerpen te tellen, zoals de letters in het woord “desalnietteminniettegenstaande”.  Vier letters per seconde, sneller kan niet. Als we stillezen, hardop lezen of tellen ervaren we een verschil in verwerkingscapaciteit. Toch, als je een soort algemene schatting wilt geven dan blijkt dat het absolute maximum voor bewuste verwerking rond de 60 bits ligt. Meer dan dat kan ons bewustzijn niet aan. 

Conclusie?

De conclusie is veelzeggend: de verwerkingscapaciteit van ons bewustzijn is echt maar een fractie van onze totale capaciteit. We kunnen onbewust zo’n 200.000 keer zoveel verwerken als bewust.


Als ons bewustzijn 1 meter vertegenwoordigd, dan beslaat het onbewuste de afstand van 200 kilometer. Ons onbewuste is een moderne computer terwijl ons bewuste niet meer is dan een lullig ouderwets telraam.  


bron: het slimme onderbewuste van Ap Dijksterhuis

Grootste gedeelte gaat ook onbewust

Het grootste deel van ons menselijk functioneren gaat onbewust. Gelukkig hoeven we niet na te denken over het regelen van onze ademhaling, hartslag, spijsvertering, hormoonhuishouding etc. Dat gaat gelukkig allemaal onbewust. We kunnen wel bewust dit “onbewust georganiseerde huishouden” beïnvloeden en conditioneren. Hierbij doen we een beroep op het geheugen van ons brein en lichaam. Net zoals een zangeres die haar brein, lichaam, (stembanden etc.) een geheugen heeft gegeven door de vele oefeningen die eraan voorafgingen.

Een model van een zangeres

Het voorbeeld van de zangeres zien we als een model. Het is geen wetenschap in die zin dat een wetenschapper van alle vrouwelijke mensen een uitstekende zangeres weet te maken. Er zijn hierbij heel veel factoren die we als mens ervaren en die hierbij helpen, maar er zijn meer factoren die we niet, of tijdelijk of alleen vluchtig ervaren. Kunnen we dan helemaal niets wetenschappelijk verklaren? En kunnen we dan ook helemaal niets beïnvloeden? Het antwoord op deze twee vragen moten los van elkaar gezien worden. Want het hoeft niet wetenschappelijk te zijn om te kunnen beïnvloeden of de waarheid te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het placebo effect. En weet dat wetenschap ook een overtuiging is van enkele mensen. Soms maak ik een vergelijk met een managementteam. Met een gering aantal feitelijke factoren is het team aan het duwen, trekken, volgen en leiden om haar gelijk in de toekomst te krijgen. 

Het hoeft geen wetenschap te zijn om te kunnen beïnvloeden

Daarom is het goed om NLP samen te vatten als een beschouwing door persoonlijke opvatting waar we het woord subjectief voor hanteren. NLP kent geen objectiviteit. We spelen er wel mee zodat het in het voordeel is van jezelf en anderen. Dit klinkt misschien nu nog wat vaag, maar de voorbeelden op de website  zullen hierover steeds meer duidelijkheid geven. Wacht gewoon nog even rustig af. 

Schrijf je in voor de beroepsopleiding
NLP in Bedrijf

De NLP cursus, training en opleiding die al meer dan 10 jaar
gewaardeerd is met een 9+

118
Days
22
Hours
20
Minutes
31
Seconds

About the Author

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: